Racje żywnościowe

W życiu każdego podróżnika zdarzają się nieprzewidziane sytuacje kryzysowe, które wymagają odpowiedniego, wcześniejszego przygotowania. W ekstremalnych warunkach, bez właściwego wyposażenia, można po prostu sobie nie poradzić. Planując dłuższą wycieczkę, rozsądnie jest mieć zapas żywności, wody i innych niezbędnych rzeczy, które starczą na kilka dni i to niezależnie od tego, czy planowana trasa obejmuje miejsca często uczęszczane, w których są sklepy. Dobre racje żywnościowe to jeden z niewielu artykułów, które się kupuje z nadzieją, że nie będą nigdy potrzebne.

Ile racji żywnościowych będzie potrzebnych?

Planowanie podróży z wyprzedzeniem i wybór odpowiednich rodzajów racji żywnościowych ma wpływ nie tylko na ewentualne przetrwanie, ale również pojemność bagażu i jego ciężar. Dzięki wielu dostępnym opcjom, racje żywnościowe można dopasować nie tylko do wielkości plecaka, ale nawet do preferencji własnego smaku. Co prawda suche racje żywnościowe (np. suchary), mogą nie pieścić podniebienia, ale dzięki szerokiej ofercie różnych dań i produktów o wysokiej kaloryczności – można praktycznie przebierać w różnorodnych potrawach w wersji instant.

Na rynku jest tak wiele rodzajów porcji żywnościowych, że proces planowania i zakupu może być przytłaczający. Trudno ustalić, która metoda przechowywania żywności jest najlepsza i jakie zapasy będą tak naprawdę potrzebne. Chociaż jest bardzo mało prawdopodobne, aby zostać odciętym od zapasów żywności na długi okres – np. dwa tygodnie, dobrym pomysłem jest mieć przy sobie zapasy żywności, które będą w stanie zaspokoić potrzeby żywieniowe na około 14 dni. Według opinii specjalistów i pasjonatów survivalu, lub tzw. preppersów – taka ilość racji będzie optymalna i bezpieczna. W zależności od liczby członków podróży, zapas należy pomnożyć przez liczbę osób. W ofercie wielu producentów znajdują się kompletne racje przewidziane na przetrwanie całego dnia, które umieszczone są w zgrabnym i lekkim kartonowym pudełku. Warto przyswoić sobie zasadę, że tak naprawdę racji żywnościowych nigdy nie jest za dużo – niezależnie od tego na ile ocenia się swoją podróż.

Konserwa czy pudełko?

Wielu turystów, wybierając się do lasu lub w góry, stawia na tradycyjne konserwy w puszce. Przyczyną tego, może być ich ogólnodostępność i fakt, że jest to produkt o znacznie dłuższym okresie przydatności do spożycia. Niemniej jednak, testy smaku i różne badania opinii pokazują, że dobre racje żywnościowe maja prawie identyczną trwałość do spożycia jak żywność w puszkach, a są o wiele smaczniejsze i bardziej wartościowe. Oczywiście jeśli są właściwie zapakowane. Ważne jest, aby racje żywnościowe były szczelnie zamknięte i chronione przed ekspozycją na tlen. Przy wyborze najlepszych racji żywnościowych, warto szukać opakowań wzmocnionych grubą, metalizowaną  warstwą, która zapobiegnie utlenianiu i psuciu się żywności. Niestety nadal zbyt dużo osób skupia się na smaku i rozmaitości zapasów żywności, ponieważ jedną z najbardziej pomijanych i ważnych rzeczy jest ich właściwe przechowywanie (wzmocnione opakowanie, właściwa temperatura). Poza tym, racje żywnościowe są znacznie lżejsze od puszek i nie obciążają tak bagażu. Osoby, które mają naprawdę mało miejsca w bagażu i nie planują wybierania się na dalekie odcinki, mogą postawić na suche racje żywnościowe, które zazwyczaj są mniejsze i niebywale lekkie. Kilka specjalnych batonów energetycznych lub inna forma suchych racji żywnościowych zdają się być dobrym i odpowiedzialnym rozwiązaniem.

Zastosowanie racji żywnościowych

Oprócz przydatności racji dla żołnierzy podczas wojny, podróżników w trakcie długich, pieszych wędrówek w dziczy i innych osób, które planują przewidują znalezienie się w warunkach ekstremalnych – można znaleźć wiele innych, pożytecznych zastosowań dla racji żywnościowych. Kupowanie liofilizowanych paczek z żywnością  i gromadzenie ich na działce, w domu lub w samochodzie może okazać się całkiem rozsądnym rozwiązaniem w nagłych, nieprzewidzianych sytuacjach. Tak naprawdę nie wiadomo kiedy zapasy trwałej żywności mogą się przydać. Ich zaletą jest to, ze są idealne do przechowywania, a niektóre z nich mają imponujący okres trwałości (ponad 30 lat).

Racje żywnościowe – dostępne rodzaje

Chociaż najlepsze racje żywnościowe są  bardzo wszechstronne (dobre jako domowe zapasy, do biwakowania, pod namiot lub wędrówek z plecakiem) i zwykle nie muszą być ogrzewane przed spożyciem, na rynku można znaleźć kilka rodzajów racji. Oferta jest naprawdę szeroka, a wybór kompletnych dziennych racji – bardzo zróżnicowany. Oto najpopularniejsze, najczęściej wybierane porcje żywności.

Francuskie racje żywnościowe

Za francuskie racje żywnościowe uważa się zestawy, które wykorzystywane są przez francuską armię i  legię cudzoziemską (Ration De Combat Individuelle Rechauffable). Zestawy składają się zwykle z trzech, bardzo urozmaiconych, pełnych posiłków, które pokrywają zapotrzebowanie kaloryczne dorosłego człowieka. W zależności od wyboru, średnia kaloryczność, jaką mają francuskie racje żywnościowe wynosi 3600 kcal. Waga tradycyjnego zestawu waha się między 1,5 do około 2 kg. Posiłki są starannie zaprojektowane, bogate w niezbędne białko., tłuszcze i węglowodany. W menu (zwykle jest kilka do wyboru), można znaleźć aż dwa dania główne, przystawkę, zupę, napoje energetyczne, przekąski (zazwyczaj suche np. herbatniki, batony zbożowe), czekoladę, chusteczki, zapałki, zestawy do podgrzewania i tabletki do odkażania wody. Francuskie racje żywnościowe są dość bogate i smaczne.

Niemieckie racje żywnościowe

Niemieckie racje żywnościowe to zestawy, które wykorzystuje np. armia niemiecka. Są one dobrze zaprojektowane i dość „konkretne”, pozbawione zazwyczaj jednak takich udogodnień, jak w przypadku racji francuskich (brak serwetek itp.) Ten typ racji jest również dość trudno dostępny, można jednak dostać je w kilku sklepach z militariami. Dużym minusem może być brak zestawy do samodzielnego podgrzewania posiłków. Standardowy zestaw zawiera śniadanie, obiad i kolację, zestaw wody pitnej lub opcjonalnie tabletki do uzdatniania wody, czekolada i suchary. Menu nie jest tak urozmaicone, ale trzeba przyznać, że jest treściwe i gwarantuje zaspokojenie dziennego spożycia kalorii dorosłego mężczyzny (ok. 3600 kcal).

Polskie racje żywnościowe

Polskie racje żywnościowe składają się najczęściej nie z zestawów, a pojedynczych dań, które można dowolnie łączyć. Może okazać się to zaletą, ponieważ taki układ gwarantuje dowolność w dopasowaniu menu. Każda z porcji jest oddzielnie zapakowana w szczelne i trwałe torebki. Do wyboru jest kilka wartościowych dań głównych (kurczak z ryżem, gulasz, bigos, fasola po bretońsku). Średnia wartość energetyczna dania w polskiej racji żywnościowej wynosi około 500 kcal. Do zestawów opcjonalnie dołączane są serwetki, przyprawy, podgrzewach chemiczny (do odgrzewania posiłków), suchary, serwetki. Można również kupić całodniową rację żywnościową, która składa się z 3 dań zapakowanych  w oddzielne torby z folii LDPE, które są wodoodporne.

Suche racje żywnościowe

Oprócz gotowych dań, można postawić na tzw. suche racje żywnościowe, do których zalicza się specjalne batony/kostki o wysokiej kaloryczności, suchary, krakersy, chleb w puszce, batony energetyczne i wiele innych przekąsek, które do przygotowania i zjedzenia nie wymagają użycia wody. Suche racje żywnościowe to również paczkowana, suszona wołowina, krakersy, suchary i nowoczesne kostki energetyczne, które mimo małej wielkości zadziwiają pokaźnym profilem odżywczym i wysoką kalorycznością. Najlepsze suche racje żywnościowe będą szczelnie opakowane. Ważne jest aby każda przekąska miała oddzielne opakowanie. Należy unikać torebek zbiorczych, które po otwarciu nie gwarantują już takiej ochrony, jak w przypadku hermetycznych, oddzielnych opakowań.

Dobre racje żywnościowe to doskonały ratunek dla osób, które znajdują się w nagłych wypadkach. W praktyce, najczęściej korzystają z nich żołnierze i pasjonaci zorganizowanych wycieczek survivalowych, dla których ten rodzaj żywienia stanowi jedną z atrakcji. Główną wadą niektórych racji żywnościowych jest to, że nie mają one tak długiego okresu przydatności do spożycia, jak niektóre wspomniane już produkty. Przy wyborze warto sugerować się profilem mikroskładników pokarmowych standardowych produktów spożywczych, ponieważ niektóre z racji mogą nie być efektywne jako samodzielne źródło pożywienia. Jakie racje żywnościowe będą zatem najlepsze? Te, które są długotrwałe i pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kalorie, mają dużo białka, tłuszczy i węglowodanów, które dają energię na dalszą drogę. Ciało nie magazynuje również witamin i minerałów, szczególnie witamin A, C i E, które są rozpuszczalne w wodzie. Dlatego posiadanie dodatkowej multiwitaminy (są dostępne w formie tabletek do żucia) lub źródła żywności o dobrym profilu składników odżywczych to świetny pomysł na przetrwanie.

Racje żywnościowe - Ranking 2019

W poniższej tabeli znajduje się aktualny ranking najlepszych produktów w kategorii Racje żywnościowe. Ranking aktualizowany jest codziennie, dlatego warto sprawdzić jakie produkty są teraz na topie. Ranking udostępniany jest przez porównywarkę Skąpiec.pl.

TOP 5Racje żywnościoweProducentCena
1Travellunch Danie obiadowe WOŁOWINA Z MAKARONEMTravellunchAktualna Cena
2Travellunch Danie obiadowe PASTA NAPOLITravellunchAktualna Cena
3Travellunch Danie podwójne RISOTTOTravellunchAktualna Cena
4Travellunch Danie podwójne ZIEMNIACZKI HOT-POTTravellunchAktualna Cena
5Travellunch Danie podwójne PASTA BOLOGNESETravellunchAktualna Cena
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 ocena, średnia: 5,00 na 5)

Dodaj komentarz